Tips en Weetjes:
- Mounted en unmounted:
Stempels kun je mounted d.w.z. een houten blok of unmounted en d.w.z. alleen het rubber kopen. Allebei hebben voor- en nadelen.
Even een aantal voor en nadelen. Op een houten blok kost veel meer geld dan het rubber alleen. Ook kost het opbergen van de stempels veel meer ruimte met houten blok. Nadeel van alleen het rubber is dat je een systeem moet aanschaffen en er zelf veel tijd in moet stoppen voordat je kan stempelen.
- Hieronder 3 mogelijkheden:
- Je kunt ze zelf op een houten blok bevestigen. Dit gaat het gemakkelijkst met dubbelzijdig plakband. Tussen de stempel en houten blok dient dan wel ook een foam laagje te zitten om een betere afdruk te waarborgen. Maak voor het bevestigen eerst een afdruk bovenop het blok, zodat je weet welke stempel het is. - - Andere manier is gebruik maken van hook en loop tape. Dit is een soort klittenband waarvan de zachte kant (de lusjes) op de achterkant van de stempel plakt. De harde kant (de haakjes) plak je op een acryl blok. Zo heb je maar een paar blokken nodig om al je stempels te kunnen gebruiken, omdat je ze eenvoudig kan wisselen.
- Er ook EZ mount te koop. Dit bestaat uit een foamlaag voor veerkracht en anderszijds een siliconenachtig materiaal. Aan de foam kant zit een plaklaag waarmee je het foam, achter op je unmounted plakt. Uitsnijden met een mesje en klaar ben je. Met de siliconeachtige kant kleef je de stempel op je acrylblok, (net zo als bij de clearstamps) maakt de afdruk en verwijder de stempel weer met even zoveel gemak. Ik zelf vind het super handig om de stempels op te bergen in een multomap.
- Er zijn ook mensen die non-permanent spuitlijm gebruiken. Zelf vind ik dit niet fijn, daar je geen veerkracht hebt.
- Rubbers verwijderen van blok naar Unmounted stempels: De Rubber kan je heel voorzichtig verwijderen van je blok. Als het foam beschadigd is kan je die door te wrijven met je vingers eraf halen. Doch dit is wel een geduld karweitje. Dan kan je als je rubber schoon is het op EZ mount bevestigen. Deze tip kreeg ik van Nicolette, heb hem zelf niet uitgeprobeerd.
- Rubbers verwijderen van blok naar Unmounted stempels:Als je je stempel met houtblok 5 sec. in de magnetron legt kun je het rubber makkelijker van je blok halen. Doe je meerdere stempels tegelijk in de magnetron dan 5 sec. maal de aantal stempels. Gaat het nog niet makkelijk herhaal de 5 seconden. Gaat veel makkelijker en je houdt je plakkerige kant aan het rubber en dat is makkelijker op het acrylblok
- Schoonmaken van je stempels:
Je maakt ze het gemakkelijkst schoon met een vel absorberend papier (keukenpapier) bevochtigd met een licht mengsel van water en stempelcleaner of een druppel Dreft. Druk de stempel een aantal keren lichtjes in het bevochtigde papier en vervolgens nog een paar keer op een schoon, droog vel absorberend papier. Ik zelf gebruik liever babydoekjes van Europrofit (kruidvat). Dit is mild voor de stempel en het vocht houdt de stempel soepel. Met uitzondering van watervaste inkt. Deze maak ik schoon met stazoncleaner. Behalve de clearstamps (zie clearstamps) - Zie ook Item Versa Mark.
- Opbergen van je rubberen stempels:
Met een beetje eenvoudig onderhoud gaan stempels jaren lang mee. Zonlicht is de grootste boosdoener. In zeer korte tijd kan zonlicht het rubber doen uitdrogen waardoor er scheuren ontstaan en de stempel de inkt niet meer goed absorbeert. Bewaar je stempels altijd met afbeelding naar beneden of staand met de afbeelding naar de voorkant op een koele, donkere en droge plek. Stempels liever niet opstapelen, dan kunnen de rubbers op den duur beschadigen.
- Opbergen van je "unmounted" stempels:
Het opbergen van unmonted stempels is als volgt: Koop een multomap(ringband), wit A4 blaadje, showtassen en lamineervellen, strijkijzer heeft iedereen wel. Stempels afdrukken op een A4 blaadje. Zo dat je er ruimte tussen hebt. Als het A4 blaadje vol is (niet overvol) dan kan je het A4 blaadje tussen het lamineervel leggen, een theedoek erop leggen en deze met een strijkijzer (zonder stoom) mooi strijken. Dan krijg je een wit blaadje tussen verhard plastic. (Je kan natuurlijk ook een lamineermachine gebruiken). Aan de achterzijde kun je dan de unmounted stempels plakken, achter de afdruk die je had gemaakt. Dit geheel doe je in een showtas en dan in een multomap. Ik heb de afdrukken op thema, bv. cultuur, mensen, natuur, teksten enz. Dit zoekt nl. makkelijk als je een stempel nodig hebt.
- Clearstamps:
Geadviseerd wordt Brilliance inkt te gebruiken op clear stempels.
Er wordt geadviseerd dat je GEEN Stazon inkt en cleaner moet gebruiken op clearstamps. Deze kunnen de stempels oplossen, want er zit solvent in.
Sommige andere inkten (zonder solvent) kun je wel op de clearstempels gebruiken, maar je krijgt ze niet volledig schoon. Dit kan verder geen kwaad voor je stempel. Stazon heeft mede door de klachten een nieuwe cleaner uitgebracht die geen kwaad kan voor clearstamps "all purpose cleaner" genaamd. Ook heeft een scrapteam een test gedaan door een week lang clearstamps in Stazon te leggen. Resultaat: er gebeurde niets. toch zijn er gevallen bekend dat ze weggevreten zijn. Dus wees voorzichtig!!!! - IK GEBRUIK WEL STAZON OP MIJN CLEARSTAMPS DOCH GEEN CLEANER. MAAK DEZE DAN SCHOON MET BABYDOEKJES OF WATER EN EEN DRUPPEL AFWASMIDDEL. IK HEB NOG GEEN WEGGEVRETEN STEMPEL ONTDEKT.
- Magic Stamp of Penscore: De magic Stamp koop je in een rechthoek, natuurlijk kan je hiermee spelen, door ze bv. in ATC formaat te snijden, driehoek ed. Ook is het leuk om eens Aquarelkrijt te gebruiken. Je kan voor de Magic Stamp zoveel dingen gebruiken om structuur in je blok te krijgen, denk eens aan macaroni, elastieken, paperclips, sieraden, kant maar zeker nu in de herfst kun je veel dingen gebruiken bv. boomschors, bladeren, stokjes, ed.
- Problemen (plakkerig) met clearstamps: Sommige clearstamps drukken de eerste maal dat je gaat stempelen niet goed af. Neem een witte gum en gaat er mee over je stempel. Er zit nl. op bepaalde stempels een beschermlaagje.
- Wiebelen van je Acrylblok:
- Misschien herken je het wel. Een groot blok en een klein stempeltje. Heel vervelend met stempelen omdat je dan gaat wiebelen. Oplossing: Neem vier kleine stempeltjes en plak die op elke hoek van je blok. Dan is het wiebelen verleden tijd.
- Acrylblokken: Deze gebruik je voor je unmounted stempels. Jij hebt ook wel eens dat je tekst langer is dan je blok. Heel vervelend. Er zijn extra lange acrylblokken te koop. Ook zijn er tegenwoordig ronde blokken met scalloprand te koop, super leuk met Acrylbloktechniek maar ook met elastiekjes.
- Bewaren van Inkt:
- Stempelinkt altijd op zijn kop bewaren, dan blijft de bovenkant altijd vochtig.
- Behalve regenboog inktdozen, anders lopen de kleuren in elkaar over.
- Er zit op div. soorten inktdozen een plastic beschermhoes. Dit ter voorkoming van uitdroging. Het is hinderlijk telkens dat beschermhoesje eraf te moeten halen. Iemand gaf mij de tip om het beschermhoesje aan de deksel vast te zetten met een stukje dubbelzijdig tape.
- Als je ze op de kop bewaard zie je vaak niet meer wat voor kleur het is. Doe een beetje inkt op een stickertje en plak die onder de doos. Of schrijf met watervaste inkt de kleur op de onderkant.
- Het vullen van inktkussen met re-inkers:
- Het vullen van een stempelkussen is geen giga knoeiboel. Neem je flesje en giet in zigzag lijn wat inkt op je kussen (zonder deksel natuurlijk), ga dan met ronddraaiende bewegingen over je kussen. Als dat is opgezogen doe je het nogmaals. Als de kussen vol gaat zitten zie je dat je inkt niet meer gelijk erin trekt. Dan stop je. Als je ziet dat het er helemaal niet meer intrekt, laat dan je kussen even open staan, zo vervliegt de bovenste laag. Doe het daarna dicht en bewaar hem op de kop.
- Bister: Bister is een natuurlijke kleurstof afkomstig van de notenbolster en wordt voornamelijk gebruikt voor het kleuren van hout.Het wordt geleverd in droge vorm. Los je het op in water dan is het zeer goed te gebruiken als watervaste tekeninkt.Je hebt er weinig van nodig en het blijft lang houdbaar.Je doe de Bister in een glazen flesje (te koop bij apotheek) en vul deze met heet water. Goed schudden totdat de Bister geheel is opgelost. Goed af laten koelen en dan pas het flesje afsluiten. Een deel bister kan je dan weer verdunnen, zodat je steeds lichtere kleur accenten hebt.Let op: Bister is slecht uit kleding te krijgen als het droog is geweest.
- Inkleuren van "Cute" stempels:
Cute stempels kun je op de volgende manieren inkleuren:
Met waterverf en een penseeltje.
Met kleurpotloden of aquarelpotloden/stiften.
Met potloden of oliebasis bijv. Derwent of Karisma potloden, doezelaars en geurloze terpentine. De doezelaars kan je schoon schrapen of schuren (stukje schuurpapier) en opnieuw voor een andere kleur gebruiken. Ik zelf doe dat met een mesje. Het voordeel is dat je niet voor elke kleur een andere doezelaar hoeft te kopen.
Gebruik altijd watervaste inkt voor je afdrukken, neem zo glad mogelijk papier (de correspondentiekaartjes van de Hema zijn erg goed van kwaliteit) dit voor een zo mooi mogelijke afdruk.
- Aankoop van Gesso: Koop Gesso (soort grondverf) bij HobbyshopSandra Gesso kan en mag namelijk niet onder het vriespunt ingekocht of bewaard worden. Dit heeft tot gevolg dat het verschrikkelijk gaat klonteren en niet meer te verwerken is.
- Glimmermist: is een flesje met een verstuiver, daar zit een kleur in met een glans. De verstuiver zorgt ervoor dat je een fijne nevel bezorgt met een vleugje glans op je werk. Het is op waterbasis, zuurvrij en niet giftig. Glimmer mist is veilig in gebruik en kan op allerlei materialen gebruikt worden. Er zijn ongeveer 50 kleuren te verkrijgen.
- TIP: Als je met glimmermist gaat werken, doe het in een doos of een deksel van een doos. Leg in die doos een karton waar je normaal ook kaarten van maakt. Leg hierop je kaart. Alles wat je kaart niet raakt komt op dat karton. Als je karton redelijk vol is kan je die verwerken tot kaart. Echt je krijgt de mooiste kaarten en je hebt geen verspilling van je glimmermist.
- Problemen met de verstuiver glimmermist: Hier een aantal oplossingen: Soms ontstaan er problemen met de verstuiver, draai de verstuiver van het flesje, leg het enige tijd in warm water. Doe je duim op het gaatje en probeer te spuiten. Dit brengt enige druk op de verstuiver, waardoor het vaak weer open gaat. Als dit alles niet helpt, leg het dan enige tijd in 70% alcohol. Hierna zijn vaak de problemen over. Ook kreeg ik de tip om een bus perslucht van binnenuit het even schoon te spuiten. Of als je wilt stoppen het flesje op zijn kop houden en nogmaals spuiten, zo spuit je het buisje leeg en kan het niet verstopt raken.
- Houten stempels mooi houden, tip Vera Evers:
- Vele mensen vind het een probleem als het hout van de stempel vies wordt door inkt. Dit kan u voorkomen door het hout te lakken met meubellak, ook de randen, dan kunt u de stempel en het hout afspoelen.
- Verhoudingen Pearl-Ex en Arabische gom om Aquarelverf te maken:Doe 3 theelepels Pearl Ex en 1 theelepeltje Arabische gom in een potje. Doe dat een paar druppeltjes water bij, meng dit goed. Als het iets te dun is geeft dat niets. Laat het indrogen. Als u wilt gaan verven, maakt u de penseel vochtig en ga over de ingedroogde verf, dit los dan langzaam op en kunt u schilderen.
- Verhoudingen Vloeibare Arabische gom: Neem een zakje Arabische gom en doe daar 50 ml. water bij. Roer dit goed door elkaar en sluit het bakje af met een deksel. Na een kwartier weer goed roeren en weer afsluiten. Nu is de poeder geheel opgenomen en zijn de witte delen ook weg. Als dit niet zo is dan na een kwartier weer goed roeren. Nu minimaal 5 uur laten staan. Nu kunt u het overgieten in een flesje en is het klaar voor gebruik. Dit kunt u mits goed afgesloten 3 tot 6 maanden bewaren.
- Verhouding Vloeibare lijm Tissuetechniek:
- Het ligt een beetje aan de lijm, maar als je 1 op 1 neem is het vaak goed. Ik doe het vaak op gevoel, het moet vrij dun zijn. Als je het bij elkaar doet, heel goed roeren, totdat alle lijm goed door het water zit. Als je het goed afsluit kan je het heel lang bewaren.
- Je kan ook decoupage lijm gebruiken.
- PERFECT PEARLS EN PEARL EX: Perfect Pearls en Pearl Ex is pigment poeder gemengd met gemalen Mica (Mica is een delfstof), door de Mica krijgt de pigment zijn mooie glans. Om de PP en PE te gebruiken is er altijd een medium nodig. De PP heeft al een medium, het is namelijk gemengd met Arabische Gom, een medium, gebruikt voor aquarelleren. Ook heeft de PP een speciaal inktkussen met een medium wat gebruikt wordt voor het stempelen. De PP en PE zijn dekkend en daardoor heel mooi te gebruiken op donkere ondergronden. Als het op donkere ondergronden wordt gebruikt komen de kleuren en de glans juist heel mooi uit.
- TOEPASSINGEN PEARL EX EN PERFECT PEARLS:
- Aquarelleren: Door de Pearl Ex te mengen met Arabische Gom en wat water, en de Perfect Pearls alleen met wat water, kun je een afbeelding inschilderen op de aquarel manier. Dit kan ook heel mooi op een donkere ondergrond. De pigment poeder kan ook gemengd worden met aquarelverf, hierdoor krijgt de verf een mooie glans,
- Stempelen: Stempel een afbeelding op papier, gebruik hiervoor de speciale PP inkt. Laat de afbeelding een beetje drogen. Neem een kwastje met droge pigmentpoeder en veeg het over de afbeelding, gebruik meerdere kleuren. Veeg het overtollige poeder weg met een grote zachte kwast. Deze techniek kan ook met Versamark inkt, maar dan moet de afbeelding gefixeerd worden. Er zijn speciale spuitbussen met fixeer in de handel.
- Embossen: Stempel een afbeelding met embossing inkt op papier, bestooi het met Stickum powder embossing poeder (dit is speciale embossing poeder, die na verhitting plakkerig blijft). Verwarm de poeder van onder af, kort, zodat het net gesmolten is. Neem een kwastje met droge pigmentpoeder en veeg het over de afbeelding, gebruik meerdere kleuren. Veeg het overtollige poeder weg met een grote zachte kwast.
- PVA: Doordat PVA als medium wordt gebruikt, kan deze techniek op allerlei ondergronden worden toegepast. PVA is een acryl medium. Smeer met een kwast een beetje PVA op de ondergrond. Veeg met een vinger droge pigment poeder eroverheen. Gebruik verschillende kleuren. De poeder is meteen gefixeerd
- Acryl verf: Meng droge pigment poeder met PVA, hierdoor krijg je acrylverf. Acrylverf is op alle ondergronden te gebruiken: papier, hout, plastic, glas enz. De pigment poeder kan ook gemengd worden met acrylverf, hierdoor krijgt de verf een mooie glans.
- Stoffen medium: De Perfect Pearls heeft een speciaal medium waarmee je stoffen verf kunt maken.
- Walnoot inkt: Door de pigmentpoeder te mengen met walnoot inkt, krijgt de inkt een mooie glans en een beetje kleur.
- Fimo klei: Wrijf droge pimentpoeder op de fimo klei voor het bakken. Speciaal mooi op zwarte fimo klei.
- Olie verf: Meng de pigment poeder met elke alkyd of olie verf om een metallic, briljante glans in de verf te verkrijgen.
- TIP'S KiCo's Gomtechniek: Als u vloeibare gom gebruikt uit een gekocht flesje, ga dan eerst na hoelang u die al hebt staan. Gom verliest namelijk zijn kracht, in flesje ongeveer een jaar. Als de gom oud is krijgt u ook niet het mooie effect.
- Verdun dikkere re-inkers met water zodat het goed dun wordt. Hoe dikker de inkt hoe minder dat uit uitvloeit.
- Op fotopapier lukt deze techniek niet, neem goede glans papier. Op sommige glossypaper schijnt het ook niet te lukken omdat de toplaag op de gom tegenwerkt. Ik gebruik Art Lenz papier.
- Smeer de gom dik op het papier, want het droogt vrij snel. Dus als het dun is aangebracht heeft u geen tijd om het inkt erop te druppelen omdat de toplaag dan al droogt en vloeit de inkt niet meer uit.
- Gebruik niet teveel inkt in een keer dit kan leiden tot slecht drogen van de gom.
- Gom wat te dik is vloeit niet uit en blijft enorm lang nat. Verdun het goed naar verhouding. (zie hierboven verhoudingen vloeibare gom).
- Algemene info over inkt: Ruwweg kan je de inktsoorten in 4 groepen verdelen:
- Dye-inkten: Dye inkten zijn gebaseerd op kleurstoffen die compleet oplossen in de gebruikte verdunner. Zoals bv. Ranja wat oplost in water.
- Kenmerken:
- Transparant en zuurvrij
- Droogt meestal erg snel
- Geschikt voor gladdere oppervlakken
- is meestal op waterbasis
- niet giftig en meestal kindvriendelijk
- mengt makkelijk(met andere kleuren)
- kan uitlopen als ze weer nat wordt
- kan na verloop van tijd vervagen.
- Pigmentinkten: Pigmentinkten bestaan uit heel fijne pigmentdeeltjes die als het ware in het oplosmiddel "zweven". Dit uiteindelijk zal het pigment wel neerslaan.
- Kenmerken:
- Dekt beter dan dye inkt
- Droogt minder snel dan dye inkt
- Droogt niet op glossy papier zonder embossing. Als het eenmaal geembost is dan is het permanent en kan het ingekleurd worden.
- Is op oliebasis
- Niet giftig en zuurvrij
- Is moeilijk uit kleding te krijgen
- Door langzame droging uitstekend geschikt om te embossen.
- Craft Inkten: Deze inkten zijn uitstekend geschikt voor gebruik op textiel, leer, papiermache, foam en hout. Op textiel dient het verwarmt te worden.
- Kenmerken:
- Is dekkend
- Is op acrylbasis
- Niet giftig en zuur en oplosmiddelvrij
- Wateroplosbaar totdat de inkt helemaal ingedroogt is.
- Eenmaal droog kan er ingeklerud worden met bv. waterverf.
- Solvent-inkten: Deze inkt is gemaakt met vluchtige oplosmiddelen. Door zeer snelle droging en geschiktheid voor zeer gladde oppervlakten.
- Kenmerken:
- Inkt is dekkend
- Veegvast en niet water-oplosbaar
- Kleurecht
- Geschokt voor niet en weinig poreuze ondergronden, zoals keramiek en glas
- Niet giftig
- Speciale stempelcleaner verkrijgbaar.
- Dan heb je ook nog een soort inkt op Alcoholbasis. Deze is Zuurvrij, lichtbestendige, sneldrogende, transparante inkt speciaal ontwikkeld om een kleurrijke, gepolijste steen effect te creëren. Ideaal voor meerdere oppervlakken, zoals glanzend papier (zoals Yupo), metaal, krimp plastic, glas en meer. Makkelijk te precisie tip flessen te gebruiken. Je kan de flesjes makkelijk open laten staan ivm een dunne tut. Deze inkt droogt zeer snel en er is goed op Yupo mee te schilderen. De Ranger alcoholinkt heb je in lichte (Light), midden (Bright) en aardetinten (earthtones). Hier zijn een aantal set mee gemaakt, dus je heel goed met elkaar kan combineren. Door Blending Solutie kan u de kleuren door elkaar laten mengen en de kleuren lichter maken.
- De Pinata alcoholinkt is duidelijk dikker van structuur en de tuit is ook groter, dus laat deze niet te lang open staan (het vervliegt nl). Deze kan je gebruiken zoals hierboven. Bij Pinata zijn de kleuren anders, feller. Alle alcoholinktsoorten kan je goed met elkaar combineren.
- Encore: Encore is een zuurvrije Archival inkt op waterbasis. Heeft een zeer hoge dekkingsgraad. Het zijn kussens met een echte Metallic inkt. Doet het zeer goed op donkere papiersoorten. Het is zeer geschikt op mat papier, bij glossypapier even embossen.
- Versa Mark: Versa Mark is een watermerk inkt. Het is kleurloos en kan vele creatieve manieren gebruikt worden. Tegenwoordig ook in champagne en frost te verkrijgen.
- Deze inkt op op Glycerine basis. Dit is een minerale olie. Dit betekent dat het uw stempels langzaam afbreekt. Na gebruik heel goed uw stempels schoonmaken met een goede cleaner. U kunt hem gerust gebruiken mits u uw stempels maar na afloop goed schoonmaakt. Als u het vergeten bent en uw stempel gaat plakkerig worden(1ste stadium van afbraak), dan kunt u uw stempel nog redden door hem goed schoon te maken en uw stempel met talk in te poederen.
- - Watermerk inkt zorgt voor een watermerk effect. Stempel met versa mark op een dun wit papier en creeer eenvoudig een fantastisch watermerk.
- - Tone-on tone- zorgt voor ondergrondtoning. Dit wil zeggen dat als je op gekleurd papier een stempelafdruk maakt dat de afdruk iets donkerder is dan je papier.
- - Dye inkten hechten niet op Versa Mark inkt. Stempel een afbeelding met versa mark op papier (glossy) en ga er met dye inkt overheen. Deze inkt hecht niet aan de afdruk (zie uitleg technieken)
- - hechtmiddel - gebruik Versa Mark als hechtmiddel voor poederpigmenten. Doordat Versa Mark een beetje kleverig is, is het ideaal voor het gebruik van pigmentpoeders, zoals Pearl-ex, embossingpoeder of chalk.
- Brilliance: Stempelinkt die op bijna alle materialen gebruikt kan worden. Ook op gladde materialen te gebruiken zonder te embossen. Brilliance inkt is kleurecht en zuurvrij (Archival kwaliteit) en kan ook worden geembost.
- - Op gewoon papier droogt de inkt snel geeft een scherpe afdruk. De afdruk kan worden ingekleurd met waterverf en markers ed. Op zwart of donker papier komde kleuren heel helder naar voren. Pearlescent kleuren blijven levendig. De inkt kan worden geembost., maar door de korte droogtijd moet dat wel heel snel gebeuren.
- - Op vellum droogt de inkt als een dun relief op. Droogtijd ca. 4 uur, afhankelijk van de dikte van het vellum. Embossen kan, maar vellum kan daardoor wel gaan bobbelen.
- - Op glossy papier (dat is papier met een gladde glanslaag, zoals foto's) Dit vraagt een langere droogtijd, liefst een nacht laten drogen. De afdruk kan ook worden geembost.
- - Op overheadsheet kan ook worden gestempeld. Een nacht laten drogen, ook hierop droogt de inkt al een dun relief. Geeft een scherpe afdruk. Inkleruen (bv. met glasverf) aan de achterkan om doorlopen te voorkomen. Embossen is mogelijk, mits kopieerbare sheets zijn gebruikt.
- - Op krimpie, het oppervlak hoeft niet meer geschuurd te worden. Afdrukken die uitgeknipt moeten een nacht drogen. Na het krimpen lijkt de afdruk gegraveerd.
- - Op hout, droogt de inkt net zo mooi als op papier. Het hout moet ongelakt zijn, maar op acrylverf kan wel worden gestempeld.
- - Op metaal kan ook worden gestempeld, als het eerst goed schoon en droog wordt gemaakt.. Een nacht laten drogen. Meerdere embossinglagen zien er prachtig uit en geven een 3d effect.
- - op leer zowel op suede als op gelooid leer, geverfd of naturel. Brilliance inkt blijt flexibel zonder te breken. Paerlescent en metallic inkt blijven kleurecht en levendig.
- - Brilliance inkt is dus te gebruiken op materialen waarop andere inktsoorten nooit drogen!!!!
- Archival is een watervaste inktsoort doch bij inkleuren met stiften, waterverf of potloden ed. is het raadzaam eerst de afdruk te verhitten met een heattool. Deze heeft mooie heldere kleuren en is zelf met een fotostempel goed en mooi af te drukken. Het is zuurvrij, niet giftig, waterbestendig (na verhitting). Archival is in super mooie kleuren te verkrijgen. De fabrikant zegt niet met Archival te kunnen sponsen, doch ik heb het tegendeel bewezen, het gaat goed en kan als je snel bent een hele mooie overloop creëren, die ook nog eens watervast is.
- Dabbers zijn flesjes met acrylverf. Op het flesje zit een dopje waarmee het kan doseren. Nadeel van dit systeem is dat de dopjes wel eens verzadigd raken en verdrogen. Je kan het dopje even in warm water leggen en veelal doet hij het dan weer. Werkt het niet dan zijn er losse dopjes te verkrijgen. De Dabbers zijn in heel veel kleuren te verkrijgen net als de Adirondack inkt, doch ze wijken qua kleur wel af.TIP: Bewaar de dabbers op de kop, dit gaat verdroging tegen en de verf zit altijd op de goede plek.
- Distress reinkers:
- Je inktpads mee bijvullen uiteraard.
- Reinker mengen met wat water op je craft sheet als een soort aquarel verf om dingen in te kleuren, je kunt dit ook in een zakje/bakje doen samen met een lintje of iets dergelijks om het te verven.
- Distress stains:
- Grote (of kleine ;-) ) oppervlakken snel kleuren.
- Chipboard of een andere poreuze ondergrond kleuren, Lint en kant kan dus ook makkelijk en snel.
- Non wrinkle distress techniek; een paar kleuren op je craft sheet en daar je tag oid doorheen halen, drogen met de heatgun en eventueel herhalen. Deze techniek kan ook heel goed met je distress pads, dan moet je alleen nog water toevoegen.
- Stempelen, maak de tip van je stain goed nat met de vloeistof en wrijf hem over je stempel. Je krijgt zo een afdruk met een mooi aquarel effect.
- Het verschil tussen de Stains en de inktpads/reinker met water toegevoegd is dat de Stains hun originele kleur behouden. Wanneer je aan re-inker water toevoegt wordt het toch net wat lichter, de Stains zijn dezelfde kleur als de inkten, alleen vloeibaar.
- Ook blijven de Stains reactief met water. Wanneer je bv je tag zou kleuren met Distressinkt met water gemengd krijg je een prima achtergrond. Maar als je dit met een Distress Stain doet, kun je daarna nog water erop druppelen voor een leuk effect. (Dit kan ook wanneer je een achtergrond kleurt met de inktpads en een sponsje).
- Stampbord is een een blokje met een laagje klei erop. Deze kan je bewerken met inkt. Daarna kras je met een mesje of een scherp pennetje delen wel zodat je een leuk effect krijgt. De stampbord is in diverse maten te verkrijgen: zie item stampbord. Als je hier aan begint, kijk uit want het is erg verslavend hi hi.
- Teykol is een melkachtige vloeistof en het geeft een resisteffect. Door tip kan je dit ook zelf maken.
Neem witte knutsellijm (bv van de Hema) meng dit 1:1 met water. Doe het in een potje. Hiermee kan je gewoon de Teykol workshops volgen het heeft hetzelfde effect.
Maak je penseel, waterbrush, stempels en alles wat je met Teykol gebruikt heel goed schoon. - Flocking Powder en Stickum Powder: Flocking powder is een fluweelpoeder die je met stempelen kan gebruiken. Ook kan het geplakt worden op een sterke dubbelzijdige tape. Als het verwerkt is voelt het aan als fluweel.
- Stickum powder is een witte poeder. Dit wordt gesmolten en heeft een kleefkracht om de flockingpowder te kunnen verwerken.
- Stempelen op Mica/transparante sheet: Stempelen op mica geef vaak problemen en waar stempel je mee: Als je met Stazon wilt stempelen moet het een nieuw doosje zijn. Als u al re-inkers hebt gebruikt is het schijnbaar minder watervast. Dit blijft toch nat. Als u sheets gebruikt waar u ook op kunt printen, dan zit daar vaak een coating op dit met Stazon niet samen gaat.
- Het Alternatief is vaak een zwarte verf bv. zwarte Gesso of een acrylverf. Dit heeft wel als nadeel dat het blijft krassen. Oplossing kan zijn stempel op een wit papier en mat dat achter de sheet.
- Kraftpapier:
- Wij verkopen 120 grams kraftpapier. Het kraftpapier heeft lijnen en is aan één zijde gecoat. Het papier is geschikt om te printen, doch alleen met donker inkt. Het is mooi stevig papier met heel veel mogelijkheden.
- Panpastels:
- Panpastels zijn in heel veel kleuren te verkrijgen. Dit kan je ook in pakketten kopen, daarbij zijn er mooie plastic houders waar ze in passen en beschermd zijn. Daar het een poedervorm is blijft het afgeven.
- U kunt de panpastels op diverse manieren fixeren, met goedkope haarlak, met dure fixatief of met alcohol.
- Doe alcohol op een doek en dep daarmee op uw werk. Ga niet bewegen over je werk want dan meng je de kleuren.
- Verschillende soorten papier:
Er zijn verschillende soorten papier waar je op kan stempelen. Glad papier, handgeschept papier, linnenstructuurpapier, glanspapier, aquarelpapier ed. elk papier soort heeft zijn eigen eigenschappen. Daarom is het goed als je zelf gaat uitproberen wat het meest bij jou technieken past.
bv. steenpapier, kan je op aquarelleren, bewerken met alcoholinkt, maar ook met acrylverf. Ja, echt!
Terwijl Painton super geschikt is voor pastelpotloden en lightfast potloden.
- Wat is een swap???
- Eigenlijk is het gewoon een ruil. Je maakt iets (kaart of atc of object) voor iemand en die persoon maakt iets voor jou maar dan wel wat je vantevoren hebt afgesproken met elkaar. Je kunt met een swap varieren bv. van thema, formaat, kleur, grootte van de groep of van object. Dus eigenlijk kan je eindeloos varieren.
- Achtergrond informatie Bandanatechniek:
- Cowboys droegen hem om hun nek en boeren snuiten hun neus erin.
De techniek die wij doen is dus het namaken van een look van een bandana. Die witte lijntjes omtrekken om een figuur heen.
Om de lijntjes goed uit te laten komen heb je dus een donkere ondergrond nodig. Dat maakt verder niet uit wat dat is, hoe je het gedaan hebt of wat voor inkt je gebruikt hebt. Je kunt zelfs een stuk donker karton nemen, maar echte stempelaars vinden dat natuurlijk erg saai. Daarom stempel je dus met zwart en ga je met een witte gelpen (ik gebruik de gelpen van Sakura) de figuren omtrekken en versieren. Natuurlijk heb ik geexperimenteerd met andere kleuren. Veel succes het is een super leuke techniek.
- Cuttlebug en embossingmallen:
- Heb je géén cuttlebug maar wil je wel leuke kaarten maken met deze mallen. Dat kan. Leg je papier in de mal en ga er met een deegroller overheen. Dan is de afdruk net zo duidelijk.
- Tyvekenveloppen: Het lijkt papier maar het is het niet. Tyvek is een heel dicht geweven kunststof dat hele andere eigenschappen dan papier heeft. Zo is het waterbestendig en onscheurbaar. Het is een heel licht materiaal. Gewoon bij de boekhandel te koop.
- Wat is een Craftsheet: Een craftsheet is een glasvezelweefsel met een Teflon laag. Teflon is de merknaam van poly-tetra-fluor-etheen (PTFE). De glasvezel staat bekend om zijn goede geleiding, en teflon kennen we van het antiaanbaklaagje in de koekenpan. Het zo verkregen vel is door zijn eigenschappen te gebruiken als anti aanbakfolie in oven, koekepan en op de barbeque, en natuurlijk als craftsheet in de hobbywereld. Deze sheet is te koop bij Blokker voor veel minder geld dan de echte craftsheet.
- Schaar vol met lijmresten van je ez mount: Hier een aantal oplossingen:
- Ultra Clean van Hero Arts
- Sticky spuitbus van Crafters Companion
- Sticker verwijderaar (stinkt wel).
- Cut N dry Stamp pad Foam Voor pigmentinkten (op water of solvent basis), lijmen, textielverf en acrylverf.
Gebruik Cut-n-dry foam om:
- je eigen regenboogkussen samen te stellen
- een stempelkussen te maken van gemengde kleuren
- De drip droptechniek kan je hiermee veel inkt besparen.
- verschillende mediums mengen op hetzelfde kussen (bv. glitterlijm en dye ink, of acrylverf en pearl poeder) - een vorm uit te snijden om mee te stempelen
- lijm dun en gelijkmatig op oppervlakken aan te brengen
- een tegenovergesteld stempel te maken door de grijze kant te verhitten en een rubberstempel in het foam te drukken.
Bewaren: Als je je eigen stempelkussen met inkt hebt gevuld bewaar je het in een gripzakje voor toekomstig gebruik.
Schoonmaken: onmiddelijk uitspoelen in een warm sopje. Aan de lucht laten drogen. - Hoe maak ik Stijfselpapier:
- Dit is eigenlijk een hele oude ambacht ook wel stijfselmarmeren genoemd. Vroeger maakte ze de stijfsel van bloem, maizena, aardappelmeel of rijstebloem. Deze moest je dan koken, afkoelen en goed doormixen. Tegenwoordig kunnen we de goedkoopste behangplak gebruiken (zonder allerlei toevoegsels).
- Als je dat te duur vindt dan kan je ook een mix maken van tarwebloem en rijstebloem nemen. 1 kopje van elke bloem en 6 kopjes water. Als het te dik is kan je water toevoegen. Net wat u fijn vindt. Probeer het gewoon uit.
- Goedkoop materiaal of Basic materiaal:
- Materiaal om mee te knutselen is altijd wel te vinden. Ook ik gebruik materiaal waar je niet aan zou denken. Ga maar eens sponzen met heel veel verschillende dingen, bv. schuursponsjes, natuurspons, make-up sponsjes maar ook propjes papier. Probeer maar eens er zullen veel meer mogelijkheden zijn dan je denkt en elke afdruk heeft een ander structuur.
- Toch gebruik ik ook ander materiaal bv. netjes van manderijnenkratjes of de lipjes van de blikjes frisdrank. Als je de netjes over je kaart legt en sponst geeft dat een speciaal effect. Weet je dat er veel verschillende soorten van zijn. De lipjes van de frisdrank bewerk ik met inkt en doe er dan een lint door heen. Super leuk gezicht. Tegenwoordig heb je ook al gekleurde lipjes die je niet meer behoeft te bewerken.
- Goedkope oplossingen:
- * Heb je een te lange tekst voor je blok, neem dan een transparante lineaal. *Heb je geen cuttlebug en wil je toch de mallen gebruiken, neem ipv. cuttlebug een deegroller of pastamachine werkt net zo goed.
- *Wil je geen embossingfolders of spellbinders (helaas ben ik hier de link van kwijtgeraakt) kopen omdat ze te duur zijn, maak ze zelf.
- *Vind je stempels te duur, gebruik klevende foamfiguurtjes of maak zelf stempels van hobbyfoam of van gummetjes. Neem een strook papier en rol deze op, zet het uiteinde vast en stempel hiermee. Hele leuke resultaten.
- *Geen chalk, geen probleem, neem dan oogschaduw werkt ook erg goed. Wel fixeren (haarlak) maar dat moet met chalk ook anders blijft het afgeven.
- Alcoholinkt van Ranger wordt normaal gebruikt met Blender van Ranger. Doch ik heb het uitgeprobeerd met 96% alcohol en het werkt net zo goed als Blender van Ranger alleen het is veel goedkoper.
- Neem voor het verstuiven eens een varen of bamboeblad uit de tuin, of een netje van de manderijnen. Goedkoop materiaal maar super resultaat als je glimmermist gebruikt of om over te sponsen.